Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2010 09:36 - Слънцето като политически символ. Краля Слънце, нацистите и др.
Автор: agder Категория: Други   
Прочетен: 2756 Коментари: 0 Гласове:
0



Луи XIV (на френски: Louis XIV), наричан също Кралят Слънце (le Roi Soleil)
Станал символ на абсолютна власт. Абсолютизма е в апогей при неговото управление.
Луи ХІV използва широко слънчевата символика и се уподобява на Слънце. Това няма нищо общо със слънцето и древните култове към него.
Символичният смисъл е следният: Кралят е единственият и абсолютен източник на власт, като слънцето на светлина. Всички останали(аристокрацията) получават власт от него и тяхната власт е само отражение на неговата, подобно на луната и планетите.
Народът изобщо не влиза в сметката, защото според идеологията на абсолютизма само аристократите са пълноценни хора, а народа е от непълноценни, нисши хора, които могат само да се подчиняват и да са роби на пълноценните или висшите - аристокрацията. Дори аристократичните идеолози твърдели, че само аристократите имат чувства - простолюдието само се чифтосва.
Разбира се тези идеологии само се опитвали да затвърдят властта на аристокрацията и нейния крал, като оправдаят потискането и експлоатацията на масите.
Слънцето на краля и аристократите залязва, когато изгрява френската революция, но идеологията останала.
Сред едрата буржоазия идеите за превъзходство намират почва. Аристократите на парите заместват старата поземлена аристокрация. И до днес в опредени среди се представят за елит.

Радетелите за абсолютна власт - различни тайни или не толкова тайни политически идеини организации и течения на едрия капитал възприемат абсолютъската идеология и символика. Те създават идеята за Нов Световен Ред(НСР), който има различни характеристи в различните течения, но едно е общото обсолютна власт и потисничество.
Типичен пример за такова течение са нацистите. Те също ползват широко соларната(абсолютиска) символика. Слънцето са нацистката партия и фюрера.
Те са източник на власт и опора на едрата буржоазия, те й тават власт над работническата класа и я пазят от справедливите искания на онеправданите, нацистите спасяват капитала от комунизма и социализма.
Свастиката е древен слънчев символ, но нацистите го приемат не в оригиналния смисъл на източните религии, от където го открадват, а в смисъла на асолютизма, на властничестко-политическата символика, където означава абсолютна власт.
Разбира се нацистите свършват зле, но има и други организации и течения стрмящи се към НСР.
В тяхната идеология също използват слънчевата символика, така за непосветените те са екзотични слънцепоклонници. Но на техния език слънце означава абсолютна власт.

Контрасимволика. Борещите се против абсолютизма и неговата идеология приемат за свой символ звездите, които греят със собствена светлина. Звездата става символ на свобода и независимост.
Например звездната символика се използва от САЩ в борбите им за свобода и независимост.
Звезда ползват и комунистите. Те се борят за освобождавани на пролетрариата и народните маси от гнета и експлоатацията.

Обърната звезда е антисимвол - тоест символизира антисвободата, робството.
Тя е символ на сатанистите и антихристите, които се вдъхновяват от Библията където Антихристът има абсолютна власт и подчинение.
...че да бъдат убити ония, които не биха се поклонили на зверовия образ...та никой да не може нито да купува, нито да продава, освен оня, който има тоя белег, или името на звяра, или числото на името му...
Извесно е че Звярът е метафоричен образ на император Нерон. Числото на името на Нерон е 666. Той започнал гонения на християните. Раната на звяра, която заздравява, раната на Нерон - имало слух в Рим, че Нерон е жив и ще се върне. Нерон е символ на жестокост и абсолютен терор. НСР в основата си е точно такава власт, за това борците за НСР се вдъхновяват от Антихриста. Дори периодично предлагат различен вариант на печата на Звяра.
Нацистите например носят на ръкава си свастика като символ, а на лагерниците шият триъгълници(на евреите два за да се получи давидовата звезда) на ръкавите и т.н.
В модерния вариант не липсват идеи за слагане на чипове, но това всъщност е вече факт: Преди време имаше идеи да сложат всеки чип като на кучетата и да следят така всички. Това вече не им се налага. Те хитроумно сползват мобилните технологии. GSM има почти всеки и го носи постоянно със себе си. GSM технологията позволява да се установи по всяко време местоположението на телефона с неговия собственик. Освен това през телефона минават всичките ви основни контакти. Чрез него лесно може да се установят вашите връзки и обкръжение. Страх ви е, че ще сложат чип на всеки, а вече сами сте си го сложили в джоба...

Опитите за налагана на абсолютна власт не са от вчера. Те са още от времето на феодализма и краля слънце, но винаги са свършвали зле:
Кралете и феодалите на гилотината, царя самодържец в мазето, а нацистите - кой избягал, кой не - и те не остават на власт.
Не е зле феновете на НСР да понаучат историята.



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: agder
Категория: Други
Прочетен: 357530
Постинги: 98
Коментари: 32
Гласове: 117
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930